Veien videre

Jubileumsengasjementet rundt omkring er varierende. Noen (men færre og færre) får ingen assosiasjoner når du sier «2014». Andre har lyst til «å gjøre noe». Uansett, du kan merke at det er litt magi  knyttet til 1814 her i landet.  Hva vet vi så langt om hva vi kan forvente oss? En referanse er måldokumentet som Stortingskomiteen nylig kom ut med. Og vi eidsvollinger vet at det sitter en kommunal komite og arbeider og Anne Dorthe jobber på spreng for å hjelpe til. I uka som gikk ble hun intervjuet i Eidsvoll Ullensaker Blad. Et spenningsmoment for eidsvollinger ligger i at de som skal treffe beslutninger om det kommunale engasjementet i 2014 ikke ser ut til å kunne samarbeide, om vi skal tro pressen. Det er tragisk om denne saken, som skulle kunne være samlende, har ført til politisk splid. Når den gode sak på denne måten blir en politisk slagmark, kan vi heller ikke ta  positive utspill for god fisk før vi ser om de følges opp. Velkommen til konstruktiv diskusjon, Øberg.

Jeg har tidligere tatt til orde for, med utgangspunkt i Stein Rømmeruds artikkel i EUB at det frivillige lagslivet må bringes aktivt inn i jubileet. Dette kan tilføre jubileet ytterligere entusiasme og gi langsiktige virkninger for initiativ og samhold i bygda. Deler av en oppskrift finnes i to skisser jeg har blogget       tidligere.

Både måldokumentet fra Stortinget og foreløpige planer fra Eidsvoll kommune er konsentrert om de store merkedagene. Andre aktører som skal gjøre noe kan legge sine arrangementer til disse dagene, eller kanskje helst unngå dem. I intervjuet med Anne Dorthe merker vi oss at både nyttårsaften 2013 og dagene rundt 17. mai kan være aktuelle massemønstringsdager. Men det er ikke hensiktsmessig at for mye skjer på en gang. Og derfor oppstår det et behov for å kjenne til hverandres planer. Eidsvoll Musikkråd har nylig laget en kalender som kan brukes til dette formålet, også for andre enn slike som spiller og synger. Eidsvoll Kommune skal lage noe tilsvarende, men for enkelte tiltak haster det jo. Jeg tenker på tiltak med lang planleggingshorisont, som nasjonale og nordiske stevner. En kalender kan jo også gi tips om samarbeidstiltak. Jeg synes de frivillige organisasjonene som sitter i planleggingskomiteen bør gå foran og flagge planene sine.

Storbandet kommer til å være tilstede hele 2014

En ting jeg synes er trist er at det ikke later til å være grobunn for å gå videre med den flotte ideen om Grunnlovsreisen. Om ingen signaliserer at det bakkes opp om denne, kanskje vi skal forsøke et snevrere opplegg. Grunnlovsreisen fra Østfold, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s