Litterære forberedelser

Inspirert av Hamres foredrag på søndag har jeg gjort dypdykk i bokhyllene. Når jeg samler alt jeg har, blir det  faktisk en meter 1814-stoff. Noe har jeg arvet (noen av mine mer pussige tilbøyeligheter er genetisk betinget), noe er kjøpt og noe er gaver. Men først om den han ikke nevnte og som er det eneste skikkelige skjønnlitterære verket jeg vet om som omhandler 1814, nemlig Karsten Alnæs’ Flyktende kongers følge. En roman som bygger på fakta, legender og fri dikting og hvor hovedpersonen er der hvor det skjer, ikke helt ulikt Forrest Gump. Hamre refererte også til Jacob Aalls dagbøker som jeg har i original – sprøtt papir, men sindig innhold. Aall likte ikke å ta ordet i store forsamlinger, sier Hamre, men de uholdte talene hans finner vi i dagbøkene. Og så er det Henrik Wergelands Norges Konstitutionshistorie og omtalen av mennene i 1814. («Jeg overantvorder herved i mine Landsmænds og Verdens Hænder det første Hefte af Norges Konstitutions Historie, udbedende mig Overbærelsen med Arbeidet, især fordi det er en ny Mark, jeg har havt at bryde i.»)

Jeg må også nevne en fornøyelig bok i tillegg til disse: «Jubilæumsboken Fra 14 til 14», en superkonstitusjonsromantisk og uvanlig bok utgitt i forbindelse med 100års-jubileet. Sven Elvestad angir tonen i første setning i innledningen: «En uforglemmelig høstdag stod jeg etsteds i det østlige Norge og lyttet efter geværskudd». Senere i boka blir kjente norske forfattere intervjuet om favorittemaer (omtrent som det i moderne journalistikk stilles «5 kjappe» spørsmål.) «Hvilken historisk personlighet jeg sætter høiest?» «Dsingiskhan», mener Elvestad. Av andre bøker la meg nevne «På ytterste post»,  Carsten Ankers biografi skrevet av Yngvar Hauge. Men det er sikkert ikke nødvendig å ha et eget bibliotek for å leseforberede seg til jubileet. Jeg regner med at det kommer en haug med nye bøker, med nye og veldokumenterte vinkler på det som skjedde i 1814. Tar jeg feil, holder vel Sverre Steens «1814» mål. Ikke så mange sider og den er sikkert å få tak i. Ny utgave kom i 1989.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s