Eidsvollsmennene – hvem de var er hva de er

Denne noe kryptiske overskriften mener å sette fingeren på det faktum at historikere ikke er upåvirket av samtidens normer og verdier når de skal karakterisere hendelser og personer i fortiden. I sitt glimrende foredrag i går i Wergelands Hus gjorde historiker Torleif Hamre ved Eidsvoll 1814  dette levende for de 112 frammøtte i den provisoriske riksforsamlingssalen. I den demokratiske rusen rett etter 2. verdenskrig ble synet på hva Grunnlovsfedrene sto for et helt annet enn det var 20 år tidligere. Og hva var det? Håper Hamre kan kjøre reprise så enda flere kan få høre det selv. Eller du kan konsultere kildene. Sverre Steen 1933: Det norske folks liv og historie. Sverre Steen 1951: 1814.

Her ser vi Hamre (begynner han å ligne på Henrik Wergeland?) som hjelper Torstein Owe med å orientere seg i biografimaterialet.
Hamre lesende fra Henrik Wergelands bok Norges Konstitutionshistorie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s