Hadde ikke korsikanerne vært et så stridbart folkeferd, hadde ikke jeg sittet her og blogget om 1814.

Korsika har en vill fortid. Etter å ha vært underlagt grekere, romere, vandaler, sjørøvere, paven og Genova opplever de et 14 års selvstyre fra 1755 etter å ha kastet genueserne ut, og med Europas første demokratiske grunnlov (stemmerett også for kvinner!). Wikipedia fortsetter: Selv om Genova ikke hadde noen kontroll over øya, eller kanskje derfor, overlot Genova Korsika til Frankrike som betaling for gammel gjeld i 1768, og franske styrker på 10 000 mann rykket inn på øya for å ta kontroll. Fra 1769 er Korsika fransk. 

Og så den kontrafaktiske fortellingen. Hva hvis genueserne ikke hadde svelget skammen over å måtte gi opp for de opprørske korsikanerne, tatt kontroll over øya igjen og latt være å selge den til Frankrike? Da ville Napoleon vært født italiener i 1769! Kanskje hadde han blitt kriger likevel, men i klassesamfunnet hadde han ikke steget meget høyt (Feltmarskalk von Bonaparte i den østerrikske hær?), eller kanskje han hadde blitt advokat i Genova.

Begrepet Napoleonskrigene ville da ikke ha oppstått. Frankrike uten den geniale hærføreren hadde neppe hatt militær framgang. Vi kan ikke være sikre på at det ville ha vært fred i Europa på begynnelsen av 1800-tallet, men det ville være rart om Danmark hadde landet i den penible situasjonen de faktisk gjorde. Det er derfor grunn til å gjette på at de ikke hadde behøvd å gi slipp på Norge.

Når hadde da Norge blitt selvstendig? Under revolusjonsbølgen i 1830, eller i 1848? 1918? Alle disse faktiske merkeårene kan vi forresten se bort fra i dette kontrafaktiske scenariet. Hele europahistorien etter 1815 hadde jo vært annerledes om Wienerkongressen ikke hadde danset. En joker er også hvilken politikk Sverige ville ha ført. Krig mot Danmark for å kapre Norge? Uten Napoleonskrigene ville i hvert fall ingen ha hørt om en liten sakfører i Pyreneene med navn Jean Baptiste Bernadotte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s